In een serie van 3 artikelen gaan we in op wat het stuwmeer aan vacatures in Nederland betekent voor de werkzoekende, de werknemer en voor de werkgever.  Dit is deel 3 met als subtitel ‘Wat betekent dit voor de werkzoekende?

Lees deel 1: Er zijn zo veel vacatures, en nu?!
Leed deel 2: Wat betekent dit voor de werknemer?

Wat betekent dit voor de werkzoekende?

De kranten staan vol met nieuwsartikelen over het tekort aan personeel en de grote hoeveelheden vacatures. Dit noemen we een werknemers-markt. Als werkzoekende biedt dat natuurlijk veel voordelen. Je kunt kiezen uit een groot aantal vacatures, er is minder concurrentie en werkgevers zouden misschien minder strenge eisen kunnen stellen. Er is echter wel een groot verschil tussen het zoeken naar werk op het moment dat je geen werkt hebt ten opzichte van de situatie dat je nog wel een baan hebt.

Werk vinden

Er zijn natuurlijk veel verschillende manieren om aan een baan te komen. Soms ga je gewoon verder waar je in je stage gebleven was, soms ga je bij je ouders in dienst of bij een ander familielid. In het algemeen is onze ervaring dat de volgende vijf manieren het meest voorkomen om een baan te vinden:

  1. Door rechtstreeks te solliciteren op een vacature
  2. Door bemiddeling van een uitzendbureau of een werving & selectie bureau
  3. Via vrienden, familie en collega’s krijg je een tip over een baan
  4. Je wordt benaderd doordat je je CV hebt achtergelaten op een vacature-website.
  5. Via het vraag- en antwoordspel op social media, waaronder Linkedin.

Als je al een tijdje werkloos bent zijn er weer andere manieren, zoals de Jobmaatjes van Stichting ReconnAct (www.reconnact.nl) die als vrijwilliger met persoonlijke aandacht begeleiding geven in het vinden van werk.

De eerste stap
In alle gevallen moet je als werkzoekende de eerste stap zetten. En die eerste stap bestaat uit het bekend maken dat je op zoek bent naar een (nieuwe) baan. Je moet je familie, vrienden, kennissen informeren, maar ook je inschrijven bij uitzendbureaus. Dat is eigenlijk het startpunt van de zoektocht naar een baan. Wanneer niemand weet dat je een baan zoekt, zal niemand jou een tip geven.

Op zoek naar een baan

Vacatures vind je nog steeds in de krant, maar in de huidige tijd vooral op internet. Er zijn 2 routes om de voor jou interessante vacatures te vinden. Wanneer je heel duidelijk weet bij welk bedrijf je wilt werken, dan kun je heel gericht op de website van die bedrijven op zoek gaan naar passende vacatures. Wanneer je dat niet weet, moet je gaan zoeken op functienaam in combinatie met de plaats of regio waarin je wilt werken. Een tip daarbij is www.indeed.nl, de op dit moment grootste speler In Nederland als het gaat om vacatures. Indeed kopieert o.a. vacatures van bedrijven en instellingen van hun websites en plaatst deze vervolgens op www.indeed.nl.  Daarnaast kunnen bedrijven, maar ook uitzendbureaus, vacatures plaatsen op Indeed.  Via Indeed krijg je dus een vrij compleet beeld van vacatures die voor jou interessant zijn. Naast Indeed zijn er nog veel meer vacature-websites, zoals Nationale Vacaturebank, Jobbird, Monsterboard en zijn er websites van uitzendbureaus zoals Werkt óók voor jou! waar je op zoek kunt gaan naar vacatures.

Solliciteren

Wanneer je een aansprekende vacature hebt gevonden, ga je solliciteren. Dit betekent dat je je CV en je motivatiebrief gaat versturen. In dit artikel gaan we niet in op hoe een goed CV eruit ziet en hoe je een pakkende motivatiebrief schrijft. Waar we wel verder op in gaan is wat het voor jou als werkzoekende betekent dat er zoveel vacatures zijn. Natuurlijk afhankelijk van je beroep, maar wanneer je bijvoorbeeld timmerman of chauffeur bent of in de zorg werkt, dan rollen alle werkgevers met plezier de rode loper voor je uit.

Keuze maken

Iedereen maakt zijn eigen keuze wanneer het om werk gaat. Het wordt ook sterk bepaald door wat jij belangrijk vindt. Ga je voor de werkgever die het hoogste loon betaalt? Of vind je de mogelijkheid dat je ook vanuit huis kunt werken belangrijk? Waar kan je parttime werken en waar werken de leukste collega’s. Kortom iedereen maakt hierin zijn eigen afweging.

In deel 2 van deze serie artikelen werd al benoemd dat je moet opletten dat het gras bij de buren altijd groener lijkt of dat het vacatureplaatje mooier wordt gemaakt dan de werkelijkheid is. Daarom adviseren wij om alles zo concreet mogelijk te maken. In het geval van de wekgever die een hoog loon betaalt, is het goed te weten hoeveel uur je per week je moet werken, krijg je je overuren uitbetaald en zit het pensioen erbij? Zo kan een ogenschijnlijk hoog basisloon onderaan de streep lager uitvallen.

Cadeautjes

Laat je dus ook niet verleiden door cadeautje die werkgevers bieden. Denk bij een cadeautje aan een etentje met je partner dat door je nieuwe werkgever wordt aangeboden wanneer je het contract tekent. Dat is leuk voor één avond, maar uiteindelijk gaat het om het werk, de werkzaamheden, de collega’s en het loon dat je gaat ontvange4n.

Bij dit soort keuzes kan een uitzendbureau je goed adviseren, omdat het uitzendbureau de bedrijven kent en je kan vertellen wat je kunt verwachten.

Wil je meer weten naar aanleiding van dit artikel, neem dan gerust contact op met Rembrandt Delsman van Uitzendorganisatie Werkt óók voor Jou!  via telefoon 06-21996088 of stuur een e-mail naar info@werktookvoorjou.nl.