De werkgevers in Nederland vinden het een uitdaging om geschikte kandidaten te vinden voor de openstaande vacatures. Uit een onderzoek van ManpowerGroup (Talent Shortage Survey 2018) blijkt dat 70% van de grote bedrijven moeite ervaren en 24% van alle Nederlandse werkgevers het lastig vindt om goede kandidaten te vinden. Dit onderzoek is wereldwijd uitgevoerd onder 42.000 werkgevers waarvan 550 in Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd door Reputation Leaders.

Top-3 lastigste in te vullen vacatures
Volgens het onderzoek zijn vakmensen, technici en managementfuncties de drie moeilijkst te vervullen vacatures voor Nederlandse werkgevers.

Ten opzichte van vorig jaar hebben werkgevers meer moeite met het vinden van zorgprofessionals (69%), ambtenaren (55%) en operators (40%). Administratief medewerkers, technici en vakmensen zijn daarentegen juist makkelijker te vinden. “Ondanks dat het relatief gemakkelijker is geworden om technici en vakmensen aan te nemen, zien we dat deze functies nog steeds deel uitmaken van de top-drie moeilijkst in te vullen vacatures”, zegt José Brenninkmeijer, Algemeen Directeur ManpowerGroup Nederland.

Grote bedrijven
Grote bedrijven hebben volgens het onderzoek ongeveer drie keer zoveel moeite met het aantrekken van talent ten opzichte van kleine bedrijven. Waar slechts een kwart van de bedrijven tot 50 medewerkers hier last van zegt te hebben, stijgt dit percentage bij bedrijven met 50-249 medewerkers tot 59%. Bij bedrijven met 250+ medewerkers bedraagt dit percentage zelfs 70%. Brenninkmeijer: “Normaliter verwacht je dat het voor grote bedrijven gemakkelijker is om geschikt personeel te vinden. Zij hebben immers de beschikking over hogere wervingsbudgetten en investeren vaak veel tijd en moeite in corporate branding. Echter vissen zij vaak in dezelfde, zeer competitieve vijver met talent die door de huidige krappe arbeidsmarkt alleen maar kleiner is geworden.”

Reden openstaande vacatures
Volgens 43% van de Nederlandse werkgevers is het grote aantal openstaande vacatures te wijten aan een tekort aan sollicitanten. Onder werkgevers van grote bedrijven met 250+ personeel bedraagt dit percentage zelfs 68%. Andere belangrijke redenen voor het niet ingevuld krijgen van vacatures zijn een tekort aan ervaring (21%) en het ontbreken van benodigde soft skills (14%). De drie meest gevraagde soft skills zijn volgens de Nederlandse werkgevers het vermogen tot samenwerken, probleemoplossend gedrag en communicatieve skills.

Brenninkmeijer: “Wij zien dat soft skills tegenwoordig steeds belangrijker worden. Natuurlijk is er een toenemende vraag naar technische kennis en digitale know how, maar wel in de juiste mix met persoonlijke vaardigheden. Dit zorgt ervoor dat werkgevers op een andere manier naar kandidaten en de invulling van hun vacatures moeten kijken. Certificaten en diploma’s zijn nog altijd van waarde, maar niet (meer) het enige vereiste.”

Juiste talent
Brenninkmeijer: “Als bedrijf kun je er zelf voor zorgen dat je in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt het juiste talent op de goede plek krijgt. Om te beginnen is het belangrijk om te investeren in opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden voor de bestaande medewerkers (build). Het talent dat niet binnen de eigen organisatie aanwezig is, werf je buiten de organisatie (buy) of haal je uit talentpools zoals freelancers en zzp’ers (borrow). Als het nodig is, help je medewerkers dan door te stromen naar een nieuwe rol, zowel binnen- als buiten je organisatie (bridge).”

Wilt u van gedachten wisselen over het invullen van vacatures binnen uw bedrijf, neem dan gerust contact op met Rembrandt.

Bron:
ManpowerGroup en Pixabay (foto)